Порівняльна характеристика глобулярних і фібрилярних білків
№ |
ОЗНАКИ |
ГЛОБУЛЯРНІ БІЛКИ |
ФІБРИЛЯРНІ БІЛКИ |
1 |
Походження назви |
Лат. globulus – кулька |
Лат. fibrilla – волоконце, ниточка |
2 |
Форма молекул |
Поліпептидні ланцюги щільно скручені у кулясті або овальні структури – глобули |
Поліпептидні ланцюги розташовані паралельно один до одного і утворюють довгі волокна (фібрили) або шар |
3 |
Механічні властивості |
Нездатні до стискання і розпрямлення |
Здатні до стискання і розпрямлення |
4 |
Розчинність у воді |
Водорозчинні |
Нерозчинні у воді |
5 |
Функціїї |
Виконують переважно динамічні функції |
Виконують переважно структурні функції |
6 |
Приклади |
Ферменти, антитіла, білки молока, деякі гормони, гемоглобін |
Білки сполучної тканини (колаген, осеїн), волосся (кератин), м’язів (міозин), шовку (фіброїн) |