Що таке ліпіди і яка їх роль?
Ліпіди – нерозчинні у воді, розчинні у ефірі, хлороформі, ацетоні, бензолі гідрофобні сполуки.
Класифікація ліпідів:
- Жири – найпоширеніші серед ліпідів. 5-15% вміст жирів в клітинах, підвищений вміст жирів – нервова тканина, молоко ссавців, сальник, насіння)
- Воски – захисна функція.
- Стероїди – компонент вітаміну Д, статевих гормонів, гормонів кори наднирників, жовчні кислоти.
- Фосфоліпіди
a) Сальні залози ссавців
b) Кутикула листків
c) Куприкова залоза птахів
d) Зовнішній скелет членистоногих – запобігання надмірному випаровуванню.
Функції ліпідів:
- Енергетична 1г жиру – 1,1 г води, 1 г жиру – 38,9 кДж.
- Будівельна – мембрани, нервові волокна
- Захисна – нирки людини вкриті м’яким жировим шаром.
- Теплоізоляційна – підшкірна клітковина китів, тюленів.
- Видільна – жирове тіло у комах.
- Регуляторна – входять до складу статевих гормонів.
- Перебіг біохімічних реакцій,як розчинник гідрофобних органічних сполук.
- Структурна
- Транспортна (проводить катіони через ліпідний шар мембран)
- Електроізоляційна
- Емульгуюча (жовч, яка є стероїдом емульгує жири у тонкому кишечнику)
- Розчинна (одні ліпіди є розчинником для інших)
- Вітамінна (жиророзчинні вітаміни: А, Д, Е, К)