Катарина Канивец > Питання і відповіді > 10 клас > Яка роль ковалентного і водневого зв’язків у забезпечені властивостей білка?

Яка роль ковалентного і водневого зв’язків у забезпечені властивостей білка?

Відомо, що первинна структура білка формується завдяки особливому типу ковалентного зв’язка, який називається пептидний. Цей зв’язок виникає між атомами карбону карбоксильної і нітрогену аміногрупи двох сусідніх амінокислот. Первинна структура (послідовність амінокислот) визначає специфічність і всі властивості білкової молекули, але у вигляді ланцюга білок не може функціонувати, тому починає скручуватися у спіраль або складку. Такий скручений стан підтримує водневий зв’язок. Він слабший за ковалентний у 15-20 разів, але за рахунок своєї кількості здатний тримати білок у певний формі і таким чином, забезпечувати всі його властивості.


x
Пора готовиться к ЗНО!

Набираем последние группы "Интенсив"

Лучшие курсы для подготовки к ЗНО в Киеве!
Начало занятий 16 февраля.

Подробнее