Чи може денатурований білок знову набувати характерної для нього просторової структури?
Так може, денатурація – це обернений процес, внаслідок якого втрачаються всі рівні організації білка, окрім первинного, простіше кажучи білок розкручується, як це відбувається, коли ми варимо яйця, білок овальбумін. Ви мабуть помічали, що якщо варити яйця досить довго, жовток стає дуже щільним, це пов’язано із розриванням хімічних зв’язків всередині протеїну і звичайно у цьому випадку ланцюги амінокислот займають більше місця. Але це приклад деструкції – розпаду білка на окремі амінокислоти, він не обернений. Процес денатурації ж – обернений за рахунок можливості відновлення всіх рівнів організації з перинного до четвертинного. Денатурація відбувається при дії високих температур, хімічних агентів, фізичних впливів.