Наведіть приклади білків, котрі мають третинну, четвертинну просторову структуру
Мова йде про рівні організації білкових молекул, всього їх чотири – первинна, вторинна, третинна і четвертинна. Первинний рівень це послідовність ланцюга амінокислот, з’єднаних пептидним зв’язком. Вторинна – спіраль, що стабілізується водневими зв’язками. На третинну рівні тримають молекулу білка у вигляді глобули аж чотири хімічні зв’язки: іонний, гідрофобний, водневий і дисульфідний. Четвертинна структура називається функціональна одиниця тримає ван-дер-ваальсова сила.
Отже, приклади білків. Білки, які функціонують на вторинному рівні – колаген, фіброїн, еластин. Протеїни третинного і четвертинного рівнів виглядають як глобули – це міоглобін, гемоглобін, гемоціанін, імуноглобуліни