Порівняльна характеристика білків і вуглеводів
| № | ВІДМІННІ ОЗНАКИ | БІЛКИ (ПРОТЕЇНИ) | ВУГЛЕВОДИ |
| 1 | Походження назви | Від грец. proteios – перший, найважливіший | Від загальної формули – Сn(Н2O)m (вуглець + вода) |
| 2 | Вміст у живих організмах | До 50% сухого вмісту клітин | Складають близько 80% вмісту рослин і близько 2% тварин |
| 3 | Загальна формула | СхН2х + 2Ох + 1NхRх (де X – кількість амінокислотних залишків) | СnН2nОn |
| 4 | Хімічний склад | Азот складає в середньому 16% від сухої маси, містять сірку | Азот і сірка відсутні |
| 5 | Молекулярна маса | Велика – від 4000 до декількох мільйонів дальтон | Невелика (у моносахаридів, олігосахаридів) – від 90 до декількох тисяч дальтон |
| 6 | Мономер | Амінокислоти (20 видів) | У полісахаридів – моносахариди |
| 7 | Хімічні зв’язки між мономерами | Пептидні зв’язки | Глікозидні зв’язки |
| 8 | Послідовність мономерів у молекулі | Відповідає нуклеотидному триплетному коду певного гена | Не має прямого зв’язку з нуклеотидним триплетним кодом певного гена |
| 9 | Структура ланцюгів мономерів | Лінійні поліпептидні ланцюги | Ланцюги полісахаридів можуть бути лінійними (целюлоза) і розгалуженими (глікоген) |
| 10 | Солодкий смак | Не властивий | Властивий (крім полісахаридів |
| 11 | Утворення в організмі | У процесі трансляції на рибосомах за участі нуклеїнових кислот | Внаслідок розщеплення складних вуглеводів або в процесі біосинтезу із моносахаридів |
| 12 | Каталітична, транспортна, скоротлива функції | Спостерігаються | Відсутні |


