Порівняльна характеристика білків і вуглеводів
№ |
ВІДМІННІ ОЗНАКИ |
БІЛКИ (ПРОТЕЇНИ) |
ВУГЛЕВОДИ |
1 |
Походження назви |
Від грец. proteios – перший, найважливіший |
Від загальної формули – Сn(Н2O)m (вуглець + вода) |
2 |
Вміст у живих організмах |
До 50% сухого вмісту клітин |
Складають близько 80% вмісту рослин і близько 2% тварин |
3 |
Загальна формула |
СхН2х + 2Ох + 1NхRх (де X – кількість амінокислотних залишків) |
СnН2nОn |
4 |
Хімічний склад |
Азот складає в середньому 16% від сухої маси, містять сірку |
Азот і сірка відсутні |
5 |
Молекулярна маса |
Велика – від 4000 до декількох мільйонів дальтон |
Невелика (у моносахаридів, олігосахаридів) – від 90 до декількох тисяч дальтон |
6 |
Мономер |
Амінокислоти (20 видів) |
У полісахаридів – моносахариди |
7 |
Хімічні зв’язки між мономерами |
Пептидні зв’язки |
Глікозидні зв’язки |
8 |
Послідовність мономерів у молекулі |
Відповідає нуклеотидному триплетному коду певного гена |
Не має прямого зв’язку з нуклеотидним триплетним кодом певного гена |
9 |
Структура ланцюгів мономерів |
Лінійні поліпептидні ланцюги |
Ланцюги полісахаридів можуть бути лінійними (целюлоза) і розгалуженими (глікоген) |
10 |
Солодкий смак |
Не властивий |
Властивий (крім полісахаридів |
11 |
Утворення в організмі |
У процесі трансляції на рибосомах за участі нуклеїнових кислот |
Внаслідок розщеплення складних вуглеводів або в процесі біосинтезу із моносахаридів |
12 |
Каталітична, транспортна, скоротлива функції |
Спостерігаються |
Відсутні |