Порівняльна характеристика глобулярних і фібрилярних білків
| № | ОЗНАКИ | ГЛОБУЛЯРНІ БІЛКИ | ФІБРИЛЯРНІ БІЛКИ |
| 1 | Походження назви | Лат. globulus – кулька | Лат. fibrilla – волоконце, ниточка |
| 2 | Форма молекул | Поліпептидні ланцюги щільно скручені у кулясті або овальні структури – глобули | Поліпептидні ланцюги розташовані паралельно один до одного і утворюють довгі волокна (фібрили) або шар |
| 3 | Механічні властивості | Нездатні до стискання і розпрямлення | Здатні до стискання і розпрямлення |
| 4 | Розчинність у воді | Водорозчинні | Нерозчинні у воді |
| 5 | Функціїї | Виконують переважно динамічні функції | Виконують переважно структурні функції |
| 6 | Приклади | Ферменти, антитіла, білки молока, деякі гормони, гемоглобін | Білки сполучної тканини (колаген, осеїн), волосся (кератин), м’язів (міозин), шовку (фіброїн) |


