Порівняльна характеристика головних протеїногенних амінокислот
| № | АМІНОКИСЛОТИ (назва, позначення) | ПОХОДЖЕННЯ НАЗВИ | ВПЕРШЕ ОТРИМАНІ | БІЧНИЙ ЛАНЦЮГ (R) |
| 1 | Гліцин (Gly, глі) | Солодкий на смак (грец. glykys – солодкий) | У 1820 році з желатину | -H |
| 2 | Аланін (Ala, Ала) | Альдегід + ан + амін | У 1888 році з шовку | -СНз |
| 3 | Валін (Val, Вал) | Похідний ізовалеріанової КИСЛОТИ | У 1879 році з підшлункової залози | - СН(СНз) – СНз |
| 4 | Лейцин (Leu, Лей) | Має білий колір (грец. leukos – білий) | У 1819 році з сиру | - СН2 – СН(СНз) – СНз |
| 5 | Ізолейцин (ILe, Іле) | Ізомер лейцину | У 1904 році з фібрину | - СН(СНз) – СН2 – СНз |
| 6 | Серин (Ser, Сер) | Основний компонент шовку (лат. serieus – шовковистий) | У 1865 році з білків шовку | - СН2 – ОН |
| 7 | Треонін (Thr, Тре) | Має структурну аналогію з D-треозою | У 1935 році з казеїну і фіброїну | - СН(ОН) – СН3 |
| 8 | Цистеїн (Cys, Цис) | Цистин + грец. eidos – різновид | У 1890 році з волосся | - СН2 – SH |
| 9 | Метіонін (Met, Мет) | Метил + тіон + гомоцистеш | У 1922 році з казеїну | -(CH2)2-S-CH3 |
| 10 | Лізин (Lys, Ліз) | Продукт гідролізу (грец. lysis – розщеплення) | У 1889 році з казеїну | -(CH2)4-NH2 |
| 11 | Аргінін (Arg, Apr) | Виділений у вигляді срібної солі: лат. argentum – срібло + гуанідін | У 1866 році з білків люпину | -(CH2)3-NH-C(NH)-nh2 |
| 12 | Аспарагінова кислота (Asn, Асп) | Лат. asparagus – спаржа | У 1868 році зі спаржи | - CH2 – CO(OH) |
| 13 | Аспарагін (Asp, Асп) | Лат. asparagus – спаржа | У 1868 році зі спаржи | - СН2 – CO(NH2) |
| 14 | Глутамінова кислота(Glu, Глу) | Лат. gluten – клейковина | У 1869 році з пшеничного зерна | - (СН2)2 – СО(ОН) |
| 15 | Глутамін (Gin, Глн) | Лат. gluten – клейковина | У 1869 році з пшеничного зерна | -(CH2)2-CO(NH2) |
| 16 | Фенілаланін (Phe, фен) | Феніл (радикал бензолу)+ аланін | У 1879 році з люпину | -СН2-С6Н5 |
| 17 | Тирозин (Туг, Тир) | Отриманий з сиру (грец. tyros – сир) | У 1845 році з казеїну | - CH2 – С6Н4 – OH |
| 18 | Триптофан (Тгр, Трп) | Продукт перетравлення білка трипсином | У 1901 році з казеїну | - CH2 – C2H6N |
| 19 | Гістидин (His, Гіс) | Грец. histos – тканина | У 1896 році з казеїну | - CH2 – C3H3N2 |
| 20 | Пролін (Pro, Про) | Піролщін-2- карбонової кислоти | У 1901 році з казеїну | C5H9O9N (повна формула) |


