Порівняльна характеристика головних протеїногенних амінокислот
№ |
АМІНОКИСЛОТИ (назва, позначення) |
ПОХОДЖЕННЯ НАЗВИ |
ВПЕРШЕ ОТРИМАНІ |
БІЧНИЙ ЛАНЦЮГ (R) |
1 |
Гліцин (Gly, глі) |
Солодкий на смак (грец. glykys – солодкий) |
У 1820 році з желатину |
-H |
2 |
Аланін (Ala, Ала) |
Альдегід + ан + амін |
У 1888 році з шовку |
-СНз |
3 |
Валін (Val, Вал) |
Похідний ізовалеріанової КИСЛОТИ |
У 1879 році з підшлункової залози |
- СН(СНз) – СНз |
4 |
Лейцин (Leu, Лей) |
Має білий колір (грец. leukos – білий) |
У 1819 році з сиру |
- СН2 – СН(СНз) – СНз |
5 |
Ізолейцин (ILe, Іле) |
Ізомер лейцину |
У 1904 році з фібрину |
- СН(СНз) – СН2 – СНз |
6 |
Серин (Ser, Сер) |
Основний компонент шовку (лат. serieus – шовковистий) |
У 1865 році з білків шовку |
- СН2 – ОН |
7 |
Треонін (Thr, Тре) |
Має структурну аналогію з D-треозою |
У 1935 році з казеїну і фіброїну |
- СН(ОН) – СН3 |
8 |
Цистеїн (Cys, Цис) |
Цистин + грец. eidos – різновид |
У 1890 році з волосся |
- СН2 – SH |
9 |
Метіонін (Met, Мет) |
Метил + тіон + гомоцистеш |
У 1922 році з казеїну |
-(CH2)2-S-CH3 |
10 |
Лізин (Lys, Ліз) |
Продукт гідролізу (грец. lysis – розщеплення) |
У 1889 році з казеїну |
-(CH2)4-NH2 |
11 |
Аргінін (Arg, Apr) |
Виділений у вигляді срібної солі: лат. argentum – срібло + гуанідін |
У 1866 році з білків люпину |
-(CH2)3-NH-C(NH)-nh2 |
12 |
Аспарагінова кислота (Asn, Асп) |
Лат. asparagus – спаржа |
У 1868 році зі спаржи |
- CH2 – CO(OH) |
13 |
Аспарагін (Asp, Асп) |
Лат. asparagus – спаржа |
У 1868 році зі спаржи |
- СН2 – CO(NH2) |
14 |
Глутамінова кислота(Glu, Глу) |
Лат. gluten – клейковина |
У 1869 році з пшеничного зерна |
- (СН2)2 – СО(ОН) |
15 |
Глутамін (Gin, Глн) |
Лат. gluten – клейковина |
У 1869 році з пшеничного зерна |
-(CH2)2-CO(NH2) |
16 |
Фенілаланін (Phe, фен) |
Феніл (радикал бензолу)+ аланін |
У 1879 році з люпину |
-СН2-С6Н5 |
17 |
Тирозин (Туг, Тир) |
Отриманий з сиру (грец. tyros – сир) |
У 1845 році з казеїну |
- CH2 – С6Н4 – OH |
18 |
Триптофан (Тгр, Трп) |
Продукт перетравлення білка трипсином |
У 1901 році з казеїну |
- CH2 – C2H6N |
19 |
Гістидин (His, Гіс) |
Грец. histos – тканина |
У 1896 році з казеїну |
- CH2 – C3H3N2 |
20 |
Пролін (Pro, Про) |
Піролщін-2- карбонової кислоти |
У 1901 році з казеїну |
C5H9O9N (повна формула) |