Порівняльна характеристика рівнів структурної організації білків
| РІВНІ ОРГАНІЗАЦІЇ | ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ | ТИПИ ЗВ’ЯЗКІВ | РОЗМІРИ МОЛЕКУЛИ | ПРИКЛАДИ |
| Первинна структура | Лінійний поліпептидний ланцюг з певною послідовністю амінокислотних залишків (найпростіший рівень) | Пептидні зв’язки | Молекули мають максимальні розміри | Усі білки мають первинну структуру |
| Вторинна структура | Поліпептидний ланцюг скручений у спіраль (а-спіраль) або утворює складчасту структуру (бета-складчастий шар, бета-вигин) | Пептидні, дисульфідні, водневі зв’язки | Розміри молекул менші у 4 рази, ніж у вихідного поліпептидного ланцюга | Колаген, кератин, фіброїн |
| Третинна структура | Ланцюг скручений в овальну (глобулярні білки) або видовжену структуру (фібрилярні білки) | Пептидні, дисульфідні, водневі, іонні, Ван-дер-ваальсові зв’язки | Зменшення розмірів у десятки разів, ніж у вихідного поліпептидного ланцюга | Міоглобін, пепсин, трипсин, лізоцим, гістони |
| Четвертинна структура | Організація декількох поліпептидних ланцюгів (субодиниць) в єдину молекулу, до складу якої можуть входити небілкові компоненти | Пептидні, дисульфідні, водневі, іонні зв’язки | Зменшення розмірів у десятки разів, ніж у вихідного поліпептидного ланцюга | Гемоглобін, кератини |


