Порівняльна характеристика етапів енергетичного обміну
№ |
ВІДМІННІ ОЗНАКИ |
Перший (підготовчий) етап |
Другий (безкисневий) етап |
Третій (кисневий)етап |
1 |
Відбувається |
У кишечнику або всередині клітин |
У гіалоплазмі клітин |
У мітохондріях |
2 |
Білки розщеплюються |
До амінокислот |
До ацетил-КоА і кислот циклу Кребса |
До С02, Н20 і аміаку |
3 |
Жири розщеплюються |
До гліцерину і жирних кислот |
До ацетил-КоА і кислот циклу Кребса |
До С02 і Н20 |
4 |
Полісахариди розщеплюються |
До моносахаридів |
До молочної кислоти |
СО2 і Н20 |
5 |
Розщеплення активізує |
Наявність складних органічних сполук |
Наявність мономерів |
Наявність проміжних продуктів і кисню |
6 |
Супроводжується вивільненням |
Близько 1 % енергії |
Близько 20% енергії |
Близько 80% енергії |
7 |
Енергія |
Розсіються у вигляді теплоти |
Акумулюється у фосфатних зв’язках АТФ, частина розсіюється у вигляді теплоти |
Акумулюється у фосфатних зв’язках АТФ, частина розсіюється у вигляді теплоти |
8 |
Біологічне значення |
Перетворення біополімерів їжі у зручну для вилучення енергії форму – мономери |
Забезпечення організму енергією у безкисневих умовах |
Забезпечує повне вивільнення енергії, яка акумульована у хімічних зв’язках речовин |