Порівняльна характеристика етапів енергетичного обміну
| № | ВІДМІННІ ОЗНАКИ | Перший (підготовчий) етап | Другий (безкисневий) етап | Третій (кисневий)етап |
| 1 | Відбувається | У кишечнику або всередині клітин | У гіалоплазмі клітин | У мітохондріях |
| 2 | Білки розщеплюються | До амінокислот | До ацетил-КоА і кислот циклу Кребса | До С02, Н20 і аміаку |
| 3 | Жири розщеплюються | До гліцерину і жирних кислот | До ацетил-КоА і кислот циклу Кребса | До С02 і Н20 |
| 4 | Полісахариди розщеплюються | До моносахаридів | До молочної кислоти | СО2 і Н20 |
| 5 | Розщеплення активізує | Наявність складних органічних сполук | Наявність мономерів | Наявність проміжних продуктів і кисню |
| 6 | Супроводжується вивільненням | Близько 1 % енергії | Близько 20% енергії | Близько 80% енергії |
| 7 | Енергія | Розсіються у вигляді теплоти | Акумулюється у фосфатних зв’язках АТФ, частина розсіюється у вигляді теплоти | Акумулюється у фосфатних зв’язках АТФ, частина розсіюється у вигляді теплоти | 8 | Біологічне значення | Перетворення біополімерів їжі у зручну для вилучення енергії форму – мономери | Забезпечення організму енергією у безкисневих умовах | Забезпечує повне вивільнення енергії, яка акумульована у хімічних зв’язках речовин |


