Порівняльна характеристика продуцентів, консументів і редуцентів
№ |
ВІДМІННІ ОЗНАКИ |
ПРОДУЦЕНТИ |
КОНСУМЕНТИ |
РЕДУЦЕНТИ |
1 |
Походження назви |
Грец. producentis – той, що утворює |
Грец. consumo – споживаю |
Грец. reducentis – відновлюючий |
2 |
Займають |
І трофічний рівень |
II трофічний рівень |
III трофічний рівень |
3 |
Спосіб |
Автотрофи |
Гетеротрофи |
Гетеротрофи |
4 |
Функції |
Утворюють органічні речовини з неорганічних |
Споживають живу органічну речовину |
Перетворюють мертву органічну речовину на неорганічні сполуки |
5 |
Функції |
Запасання енергії |
Передача енергії |
Перетворюють мертву органічну речовину на неорганічні сполуки |
6 |
Значення |
Найважливіша частина біоценозу |
Залежать (прямо чи опосередковано) від продуцентів |
Залежать (прямо чи опосередковано) від продуцентів |
7 |
Представники |
Зелені рослини, деякі бактерії |
Усі тварини, мікроорганізми,паразити |
Мікроорганізми, гриби |