Порівняльна характеристика продуцентів, консументів і редуцентів
| № | ВІДМІННІ ОЗНАКИ | ПРОДУЦЕНТИ | КОНСУМЕНТИ | РЕДУЦЕНТИ |
| 1 | Походження назви | Грец. producentis – той, що утворює | Грец. consumo – споживаю | Грец. reducentis – відновлюючий |
| 2 | Займають | І трофічний рівень | II трофічний рівень | III трофічний рівень |
| 3 | Спосіб | Автотрофи | Гетеротрофи | Гетеротрофи |
| 4 | Функції | Утворюють органічні речовини з неорганічних | Споживають живу органічну речовину | Перетворюють мертву органічну речовину на неорганічні сполуки |
| 5 | Функції | Запасання енергії | Передача енергії | Перетворюють мертву органічну речовину на неорганічні сполуки |
| 6 | Значення | Найважливіша частина біоценозу | Залежать (прямо чи опосередковано) від продуцентів | Залежать (прямо чи опосередковано) від продуцентів |
| 7 | Представники | Зелені рослини, деякі бактерії | Усі тварини, мікроорганізми,паразити | Мікроорганізми, гриби |


