Катарина Канивец > Таблиці > Біологія людини > Обмін речовин > Порівняльна характеристика макроелементів і мікроелементів

Порівняльна характеристика макроелементів і мікроелементів

МІНЕРАЛЬНІ ЕЛЕМЕНТИ ФУНКЦІЇ ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ, багаті на елемент ДОБОВА ПОТРЕБА
Кальцій (Са) Формування кісток, зсідання крові, скорочення скелетних м’язів і серця Молоко, молочні продук-ти, яєчний жовток, капуста 0,8-1,2 г
Фосфор (Р) Входить до складу кісток, зубів, необхідний для функціонування серця і нервової системи Молоко, молочні продукти, м’ясо, риба, яйця 1,6 г
Магній (Мg) Входить до складу ферментів, нормалізує збудливість нерво вої системи, стимулює перис тальтику Квасоля, горох, вівсяна і гречана крупи 0,5 г
Калій (К) Необхідний для функціонуван ня ферментів, проведення нервових імпульсів, підтримання гомеостазу Квасоля, горох, щавель, картопля, крупи, риба 2-3 г
Натрій (Na) Проведення нервових імпульсів, підтримання гомеостазу Кухонна сіль 3-6 г
Хлор (СІ) Участь у регуляції водно-сольового обміну і кислотно-лужної рівноваги Кухонна сіль 2-4 г
Залізо (Fе) Входить до скдаду гемоглобіну, міоглобіну і ферментів окисно- відновних реакцій М’ясо, печінка, жовток курячого яйця, гречана і вівсяна крупи шпинат, чорнослив 15 мг
Мідь (Си) Входить до складу деяких окиснювальних ферментів, участь у кровотворенні Печінка, курячі яйця, зернові, бобові, шампіньони 2,5 мг
Марганець (Мn) Впливає на ріст, кровотворення, функцію залоз внутрішньої секреції та синтез нуклеїнових кислот Злаки, бобові, зелені овочі, чай 3-8 мг
Цинк (Zn) Активує деякі ферменти, посилює дію інсуліну, підтримує просторову структуру РНК М’ясо, печінка, висівки злаків Задовільняється звичайним харчовим раціоном
Кобальт (Со) Входить до складу вітаміну Ви, посилює синтез м’язових білків, стимулює кровотворення Молоко, печінка, нирки, яйця, риба, салат, картопля, огірки Задовільняється звичайним харчовим раціоном
Фгор (F) Прискорює утворення кісткової тканини, поліпшує формування зубної тканини, попереджує карієс Надходить з питною водою, оптимальна концентрація фосфору – 1-1,5 мг/л) 1-1,5 мг/л
Иод (І) Входить до складу гормонів щитоподібної залози М’ясо, яйця, горох, квасоля, пшоно, капуста, морква 50-200 мкг

x
Пора готовиться к ЗНО!

Набираем последние группы "Интенсив"

Лучшие курсы для подготовки к ЗНО в Киеве!
Начало занятий 16 февраля.

Подробнее