№МІНЕРАЛЬНІ ЕЛЕМЕНТИ |
ФУНКЦІЇ |
ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ, багаті на елемент |
ДОБОВА ПОТРЕБА |
Кальцій (Са) |
Формування кісток, зсідання крові, скорочення скелетних м’язів і серця |
Молоко, молочні продук-ти, яєчний жовток, капуста |
0,8-1,2 г |
Фосфор (Р) |
Входить до складу кісток, зубів, необхідний для функціонування серця і нервової системи |
Молоко, молочні продукти, м’ясо, риба, яйця |
1,6 г |
Магній (Мg) |
Входить до складу ферментів, нормалізує збудливість нерво вої системи, стимулює перис тальтику |
Квасоля, горох, вівсяна і гречана крупи |
0,5 г |
Калій (К) |
Необхідний для функціонуван ня ферментів, проведення нервових імпульсів, підтримання гомеостазу |
Квасоля, горох, щавель, картопля, крупи, риба |
2-3 г |
Натрій (Na) |
Проведення нервових імпульсів, підтримання гомеостазу |
Кухонна сіль |
3-6 г |
Хлор (СІ) |
Участь у регуляції водно-сольового обміну і кислотно-лужної рівноваги |
Кухонна сіль |
2-4 г |
Залізо (Fе) |
Входить до скдаду гемоглобіну, міоглобіну і ферментів окисно- відновних реакцій |
М’ясо, печінка, жовток курячого яйця, гречана і вівсяна крупи шпинат, чорнослив |
15 мг |
Мідь (Си) |
Входить до складу деяких окиснювальних ферментів, участь у кровотворенні |
Печінка, курячі яйця, зернові, бобові, шампіньони |
2,5 мг |
Марганець (Мn) |
Впливає на ріст, кровотворення, функцію залоз внутрішньої секреції та синтез нуклеїнових кислот |
Злаки, бобові, зелені овочі, чай |
3-8 мг |
Цинк (Zn) |
Активує деякі ферменти, посилює дію інсуліну, підтримує просторову структуру РНК |
М’ясо, печінка, висівки злаків |
Задовільняється звичайним харчовим раціоном |
Кобальт (Со) |
Входить до складу вітаміну Ви, посилює синтез м’язових білків, стимулює кровотворення |
Молоко, печінка, нирки, яйця, риба, салат, картопля, огірки |
Задовільняється звичайним харчовим раціоном |
Фгор (F) |
Прискорює утворення кісткової тканини, поліпшує формування зубної тканини, попереджує карієс |
Надходить з питною водою, оптимальна концентрація фосфору – 1-1,5 мг/л) |
1-1,5 мг/л |
Иод (І) |
Входить до складу гормонів щитоподібної залози |
М’ясо, яйця, горох, квасоля, пшоно, капуста, морква |
50-200 мкг |