Позначення |
Назва |
ОЗНАКИ АВІТАМІНОЗУ |
ХАРЧОВІ ПРОДУКТИ, багаті на вітамін |
ДОБОВА ПОТРЕБА (мг) |
A |
Ретинол (антиксерофтальмічний) |
Сповільнення росту молодого організму, ураження шкіри, рогівки ока, кишечника, куряча сліпота |
Вершкове масло, яєчний жовток, печінка, риб’ячий жир, морква |
1-З |
D |
Ергокальциферол (антирахітичний) |
Розвиток рахіту в дітей (порушення фосфорно-кальцієвого обміну) |
Риб’ячий жир, печінка, яєчний жовток |
0,02-0,05 |
E |
Токоферол (антистерильний) |
У людини проявів немає, у тварин переродження м’язової тканини, безплідність |
Рослинні олії: соняшникова, кукурудзяна та ін. |
10-15 |
К |
Філохінон (антигеморагічний) |
Порушення зсідання крові, сильні кровотечі |
Синтезується кишковими мікроорганізмами |
У нормі непотрібно |
В1 |
Тіамін (антиневритний) |
Захворювання бері-бері: схуднення, порушення рухів. Ураження нервової системи |
Зерна рису, пшениці, жита, печінка |
2-3 |
В2 |
Рибофлавін (вітамін росту) |
Затримка росту молодого організму, ураження очей, слизової оболонки рота |
Молоко, дріжджі, яєчний білок, овочі, печінка |
1-3 |
B6 |
Піридоксин (антидерматитний) |
Дерматити на обличчі, втрата апетиту, сонливість або підвищена |
Печінка, дріжджі, синтезуються мікробами кишечника |
1-2 |
В9 |
Фолієва кислота (фактор росту) |
Порушення кровотворення, шлунково-кишкові розлади |
Печінка, бруньки і зелені листки рослин; синтезується у кишечнику |
1-2 |
В12 |
Ціанкобаламін (антианемічний) |
Злоякісна анемія |
Печінка, м’ясо, яйця, чорний хліб |
0,001-0,003 |
B15 |
Пангамова кислота (антианоксичний) |
Порушення серцево-судинної діяльності |
Свіжі фрукти і ововчі, рисові висівки, дріжджі |
200-300 |
C |
Аскорбінова кислота (антицинготний) |
Захворювання на цингу: швидка втомлюваність, біль у суглобах і м’язах, руйнування ясен, крово-виливи |
Молоко, печінка, овочі, шипшина, чорна смородина, лимони |
50-100 |
Р |
Біофлавони (капілярозміцнюючий) |
Порушення міцності та проникності капілярів |
Плоди цитрусових, шипшина, чорна смородина |
10-15 |
РР |
Нікотинова кислота (антипелагричний) |
Захворювання на пелагру: ураження шкіри, порушення травлення, послаблення пам’яті |
Яловичина, печінка, нирки, дріжджі, рисові висівки, зародки пшениці |
10-20 |