Порівняльна характеристика травлення у різних відділах травної системи
| ВІДДІЛИ | pH | ТРАВНІ СОКИ | ОСНОВНІ ПРОЦЕСИ |
| Ротова порожнина | 7-8 | Слина (амілаза, мальтаза, лізоцим, муцин) – 0,5-2 л | Подрібнення і зволоження їжі, амілаза розщеплює полісахариди крохмаль і глікоген до дисахариду мальтози, мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози, лізоцим руйнує оболонки бактеріальних клітин, формування харчової грудки |
| Шлунок | І-2 | Шлунковий сік (соляна кислота, пепсин, желатиназа, хімозин, ліпаза) — 2-2,5 л | Соляна кислота зумовлює набухання і денатурацію білків. Пепсин розщеплює білки, желатиназа розщеплює білок сполучної тканини желатину, хімозин розщеплює білок молока казеїн, ліпаза розщеплює емульговані жири. У шлунку всмоктується невелика кількість води і 20 % алкоголю. Евакуація хімусу |
| Тонка кишка | 7-8,5 | Підшлунковий сік (трипсин, хімотрипсин, ліпаза, амілаза, мальтаза, лактаза) – 1,5-2 л, кишковий сік – 1,5-2 л, жовч – 0,5-1 л | Трипсин і хімотрипсин розщеплюють білки, ліпаза – жири, амілаза – глікоген і крохмаль до мальтози, мальтаза – мальтозу до глюкози, лактаза – молочний цукор (лактозу) до глюкози. Жовч емульгує жири. Всмоктування поживних речовин і води. Перистальтика |
| Товста кишка | 7-8,5 | Сік товстої кишки – 0,05 л | Мікроорганізми забезпечують розщеплення клітковини і синтез вітамінів (К, групи В). Всмоктування води. Формування і видалення калових мас |


