Порівняльна характеристика травлення у різних відділах травної системи
ВІДДІЛИ |
pH |
ТРАВНІ СОКИ |
ОСНОВНІ ПРОЦЕСИ |
Ротова порожнина |
7-8 |
Слина (амілаза, мальтаза, лізоцим, муцин) – 0,5-2 л |
Подрібнення і зволоження їжі, амілаза розщеплює полісахариди крохмаль і глікоген до дисахариду мальтози, мальтаза розщеплює мальтозу до глюкози, лізоцим руйнує оболонки бактеріальних клітин, формування харчової грудки |
Шлунок |
І-2 |
Шлунковий сік (соляна кислота, пепсин, желатиназа, хімозин, ліпаза) — 2-2,5 л |
Соляна кислота зумовлює набухання і денатурацію білків. Пепсин розщеплює білки, желатиназа розщеплює білок сполучної тканини желатину, хімозин розщеплює білок молока казеїн, ліпаза розщеплює емульговані жири. У шлунку всмоктується невелика кількість води і 20 % алкоголю. Евакуація хімусу |
Тонка кишка |
7-8,5 |
Підшлунковий сік (трипсин, хімотрипсин, ліпаза, амілаза, мальтаза, лактаза) – 1,5-2 л, кишковий сік – 1,5-2 л, жовч – 0,5-1 л |
Трипсин і хімотрипсин розщеплюють білки, ліпаза – жири, амілаза – глікоген і крохмаль до мальтози, мальтаза – мальтозу до глюкози, лактаза – молочний цукор (лактозу) до глюкози. Жовч емульгує жири. Всмоктування поживних речовин і води. Перистальтика |
Товста кишка |
7-8,5 |
Сік товстої кишки – 0,05 л |
Мікроорганізми забезпечують розщеплення клітковини і синтез вітамінів (К, групи В). Всмоктування води. Формування і видалення калових мас |