Порівняльна характеристика толстого і тонкого кишечника
| № | ОРГАНИ | РОЗТАШУВАННЯ | ГОЛОВНІ ФУНКЦІЇ |
| 1 | Довжина | 6-7 м | 1,5 м |
| 2 | Товщина | 2,5- 4 см | 4-7 см |
| 3 | Колір стінки | Рожевий | Сіруватий |
| 4 | Чепцеві привіски | Відсутні | Сполучнотканинна оболонка утворює чепцеві привіски, в яких відкладається жир |
| 5 | Пучки поздовжнього м’язового шару | Розподілені рівномірно | Розподілені нерівномірно – зібрані у три поздовжні стрічки (шириною 1 см) |
| 6 | Випини | Відсутні | Утворюються між трьома поздовжніми стрічками |
| 7 | Складки слизової оболонки | Колові | Півмісяцеві |
| 8 | Ворсинки | Є | Відсутні |
| 9 | Петлі | Утворює | Не утворює |
| 10 | Функції | Перетравлення білків, жирів і вуглеводів | Формування і виведення калових мас, мікроорганізми синтезують вітаміни К і В, розщеплюють клітковину |


