Порівняльна характеристика толстого і тонкого кишечника
№ |
ОРГАНИ |
РОЗТАШУВАННЯ |
ГОЛОВНІ ФУНКЦІЇ |
1 |
Довжина |
6-7 м |
1,5 м |
2 |
Товщина |
2,5- 4 см |
4-7 см |
3 |
Колір стінки |
Рожевий |
Сіруватий |
4 |
Чепцеві привіски |
Відсутні |
Сполучнотканинна оболонка утворює чепцеві привіски, в яких відкладається жир |
5 |
Пучки поздовжнього м’язового шару |
Розподілені рівномірно |
Розподілені нерівномірно – зібрані у три поздовжні стрічки (шириною 1 см) |
6 |
Випини |
Відсутні |
Утворюються між трьома поздовжніми стрічками |
7 |
Складки слизової оболонки |
Колові |
Півмісяцеві |
8 |
Ворсинки |
Є |
Відсутні |
9 |
Петлі |
Утворює |
Не утворює |
10 |
Функції |
Перетравлення білків, жирів і вуглеводів |
Формування і виведення калових мас, мікроорганізми синтезують вітаміни К і В, розщеплюють клітковину |