Катарина Канивец > Таблиці > Біологія людини > Травна система > Порівняльна характеристика захворювань травної системи

Порівняльна характеристика захворювань травної системи

ХВОРОБИ ПРИЧИНИ ПРОЦЕСИ ОЗНАКИ
Карієс зубів (лат. caries – гниття) Порушення гігієни ротової порожнини, нераціональне харчування, вживання дуже гарячої або холодної їжі Руйнування тканин зуба (емаль, дентин) Поява на емалі плям, неприємні відчуття у зубі від солодкого і кислого, каріозна порожнина
Виразкова хвороба (шлунка і дванадцятипалої кишки) Бактерія Helicobacter pylori, нервові перенапруження, систематичні порушення режиму харчування, спадкова схильність Утворення виразок у шлунку і дванадцятипалій кишці Біль під грудьми через 30 хвилин або 1,5-2 години після їжі, а також “голодні” болі
Гастрит (грец. gaster – шлунок) Вживання грубої, гострої, дуже гарячої або холодної їжі, нервові перенапруження, нерегулярне харчування Запалення слизової оболонки шлунка Біль у шлунку, нудота, блювання через 2-3 години після вживання їжі
Холецистит (грец. choie – жовч +kystis – міхур) Нерегулярне харчування, переїдання, малорухливий спосіб життя Запалення жовчного міхура Болі у правому підребер’ї, підвищення 1° тіла до 38-39° С, блювота
Вірусний гепатит (грец. hepar – печінка) Вірус гепатиту, який передається через воду, побутові речі, харчові продукти, при переливанні крові Загибель клітин печінки і порушення її функцій Жовтяниця, кволість, нудота, блювання, потемніння сечі, знебарвлення калу
Сальмонельоз Бактерії роду Salmonella, які передаються через воду, м’ясні та молочні продукти, а також яйця Ураження шлунково-кишкового тракту Підвищення 1° тіла, нудота і блювота, болі у животі, розлади шлунка
Ботулізм (лат. botulus – ковбаса) Токсини бактерії Clostridium botulinum, яка розвивається за відсутності кисню (у консервах) Ураження нервової системи та інших органів Інкубаційний період 12-24 години, нудота, “завмирання” серця, головний біль, кволість, глухота
Дизентерія (грец. dys- – порушення + enteron – кишка) Бактерії роду Shigella, зараження відбувається через воду, молоко, побутові речі, харчові продукти Ураження товстого кишечника Кволість, підвищення І:0 тіла, зниження апетиту, болі у животі, проноси зі слизом і кров’ю
Холера (грец. choie – жовч + rheos – потік) Холерний вібріон (Vibrio cholerae); зараження відбувається через воду і харчові продукти Ураження тонкого кишечника Блювання, пронос спочатку калом, а потім рідиною, що нагадує рисовий відвар
Гельмінтози (грец. helmins – глист) Зрілі яйця або личинки паразитичних червів, які надходять в організм людини головним чином разом з їжею Порушення травлення, ураження нервової системи Головний біль, швидка втомлюваність, зниження апетиту, порушення сну, недокрів’я

x
Пора готовиться к ЗНО!

Набираем последние группы "Интенсив"

Лучшие курсы для подготовки к ЗНО в Киеве!
Начало занятий 16 февраля.

Подробнее