ХВОРОБИ |
ПРИЧИНИ |
ПРОЦЕСИ |
ОЗНАКИ |
Карієс зубів (лат. caries – гниття) |
Порушення гігієни ротової порожнини, нераціональне харчування, вживання дуже гарячої або холодної їжі |
Руйнування тканин зуба (емаль, дентин) |
Поява на емалі плям, неприємні відчуття у зубі від солодкого і кислого, каріозна порожнина |
Виразкова хвороба (шлунка і дванадцятипалої кишки) |
Бактерія Helicobacter pylori, нервові перенапруження, систематичні порушення режиму харчування, спадкова схильність |
Утворення виразок у шлунку і дванадцятипалій кишці |
Біль під грудьми через 30 хвилин або 1,5-2 години після їжі, а також “голодні” болі |
Гастрит (грец. gaster – шлунок) |
Вживання грубої, гострої, дуже гарячої або холодної їжі, нервові перенапруження, нерегулярне харчування |
Запалення слизової оболонки шлунка |
Біль у шлунку, нудота, блювання через 2-3 години після вживання їжі |
Холецистит (грец. choie – жовч +kystis – міхур) |
Нерегулярне харчування, переїдання, малорухливий спосіб життя |
Запалення жовчного міхура |
Болі у правому підребер’ї, підвищення 1° тіла до 38-39° С, блювота |
Вірусний гепатит (грец. hepar – печінка) |
Вірус гепатиту, який передається через воду, побутові речі, харчові продукти, при переливанні крові |
Загибель клітин печінки і порушення її функцій |
Жовтяниця, кволість, нудота, блювання, потемніння сечі, знебарвлення калу |
Сальмонельоз |
Бактерії роду Salmonella, які передаються через воду, м’ясні та молочні продукти, а також яйця |
Ураження шлунково-кишкового тракту |
Підвищення 1° тіла, нудота і блювота, болі у животі, розлади шлунка |
Ботулізм (лат. botulus – ковбаса) |
Токсини бактерії Clostridium botulinum, яка розвивається за відсутності кисню (у консервах) |
Ураження нервової системи та інших органів |
Інкубаційний період 12-24 години, нудота, “завмирання” серця, головний біль, кволість, глухота |
Дизентерія (грец. dys- – порушення + enteron – кишка) |
Бактерії роду Shigella, зараження відбувається через воду, молоко, побутові речі, харчові продукти |
Ураження товстого кишечника |
Кволість, підвищення І:0 тіла, зниження апетиту, болі у животі, проноси зі слизом і кров’ю |
Холера (грец. choie – жовч + rheos – потік) |
Холерний вібріон (Vibrio cholerae); зараження відбувається через воду і харчові продукти |
Ураження тонкого кишечника |
Блювання, пронос спочатку калом, а потім рідиною, що нагадує рисовий відвар |
Гельмінтози (грец. helmins – глист) |
Зрілі яйця або личинки паразитичних червів, які надходять в організм людини головним чином разом з їжею |
Порушення травлення, ураження нервової системи |
Головний біль, швидка втомлюваність, зниження апетиту, порушення сну, недокрів’я |