Порівняльна характеристика периферичного відділу аналізаторів
| № | АНАЛІЗАТОРИ | ЧУТЛИВИИ ОРГАН | ЯКІСТЬ | РЕЦЕПТОРИ |
| 1 | Зоровий аналізатор | Сітківка | Яскравість, контрастність, рух, розмір, колір | Палочки і колбочки |
| 2 | Слуховий аналізатор | Завитка | Висота, тембр звуку | Волоскові клітини |
| 3 | Вестибулярний аналізатор | Вестибулярний орган | Сила тяжіння | Макулярні клітини |
| 4 | Вестибулярний аналізатор | Вестибулярний орган | Обертання | Вестибулярні клітини |
| 5 | Шкірний аналізатор | Шкіра | Дотик | Дотикові клітини, холодові і теплові рецептори |
| 6 | Смаковий аналізатор | Язик | Солодкий і кислий смак | Смакові сосочки на кінчику язика |
| 7 | Смаковий аналізатор | Язик | Гіркий і солоний смак | Смакові сосочки біля основи язика |
| 8 | Нюховий аналізатор | Нюхові нерви | Запахи | Нюхові рецептори |


