Порівняльна характеристика периферичного відділу аналізаторів
№ |
АНАЛІЗАТОРИ |
ЧУТЛИВИИ ОРГАН |
ЯКІСТЬ |
РЕЦЕПТОРИ |
1 |
Зоровий аналізатор |
Сітківка |
Яскравість, контрастність, рух, розмір, колір |
Палочки і колбочки |
2 |
Слуховий аналізатор |
Завитка |
Висота, тембр звуку |
Волоскові клітини |
3 |
Вестибулярний аналізатор |
Вестибулярний орган |
Сила тяжіння |
Макулярні клітини |
4 |
Вестибулярний аналізатор |
Вестибулярний орган |
Обертання |
Вестибулярні клітини |
5 |
Шкірний аналізатор |
Шкіра |
Дотик |
Дотикові клітини, холодові і теплові рецептори |
6 |
Смаковий аналізатор |
Язик |
Солодкий і кислий смак |
Смакові сосочки на кінчику язика |
7 |
Смаковий аналізатор |
Язик |
Гіркий і солоний смак |
Смакові сосочки біля основи язика |
8 |
Нюховий аналізатор |
Нюхові нерви |
Запахи |
Нюхові рецептори |