Завдяки яким процесам рослини зменшують кількість ксенобіотиків у довкіллі?
- Перш за все, зелені рослини здатні зменшувати кількість шкідливих речовин у довкіллі шляхом їх осідання і утримання на волосках, листках, пагонах, корі стовбурів тощо.
- Під час транспірації відбувається проникнення, концентрування та акумуляція забруднювачів у міжклітинниках та клітинах листків.
- Рослини ефективно здійснюють окисну деградацію багатьох шкідливих сполук (особливо органічної природи), які при цьому змінюють хімічні властивості та втрачають свою шкідливу дію.
- В рослинах здійснюється також метаболічна детоксикація ксенобіотиків шляхом включення їх у метаболічні процеси (газоподібні сполуки азоту, сірки в т.ч. і з “кислих” опадів, якщо вони не перевищують критичних величин).
- Частина ксенобіотиків руйнується леткими виділеннями вегетативних органів та квіток, у складі яких містяться високоактивні сполуки з окисно-відновними властивостями.
- Значна частина шкідливих сполук, які потрапили в грунт, руйнуються кореневими виділеннями, в складі яких є органічні кислоти, альдегіди тощо. Органічні кислоти грунту ефективно нейтралізують багато забруднювачів, особливо іони важких металів.
- Частина ксенобіотиків акумулюється і руйнується мікоризою.
- За участю рослин (водорості, водяні та болотні види) відбувається очищення стічних вод. Такі рослини, як елодея, рдести, рогіз, очерет тощо ефективно вилучають, концентрують та руйнують шкідливі домішки у воді.


