Як діють прянощі на сенсорні системи організму людини?
Прянощі діють в першу чергу на смаковий та нюховий сенсорні апарати. Смакові рецептори знаходяться на язиці і є вторинними сенсорними клітинами, які іннервуються 7- ю та 9-ю парами черепно-мозкових нервів. Розрізняють кілька рівнів синаптичних переключень в ЦНС: 1) довгастий мозок; 2) вентральний таламус; 3) кора головного мозку (постцентральна звивина, зв’язок з гіпоталамусом). Виділяють чотири типи основних якісно різних стимулів: солодкий, солоний, гіркий, кислий. Смак – це контактне відчуття, яке використовується для оцінки якості їжі, регуляції її споживання і перетравлювання.
Нюхові рецептори знаходяться у верхньому носовому ході носової порожнини. Це первинні сенсорні клітини (закінчення 5-ї, 9-ї та 10-ї пар черепно-мозкових нервів). Є два рівні синаптичних переключень: нюхова цибулина і кінцевий мозок (препріоформна кора), існує зв’язок з лімбічною системою і гіпоталамусом. Це дистантне відчуття має значення для гігієнічної оцінки навколишнього середовища та їжі. Включає сильний емоційний компонент. Зв’язки з лімбічною системою цих сенсорних апаратів і визначають емоційний стан, що С.Цвейг описує при дії прянощів.
Крім того, прянощі активують складно-рефлекторну фазу виділення шлункового соку. Початок цієї фази пов’язаний з очікуванням їжі, уявленням про неї, її виглядом, пахощами і смаком. При перерізанні блукаючого нерва ця реакція зникає.
Хімічні складові прянощів можуть самостійно впливати на деякі органи. Наприклад, капсаіцин, хімічний компонент гострого перцю, може гальмувати виділення речовини Р і стимулювати вироблення простагландинів. Завдяки цьому зникає біль та запалення. Капсаіцин використовують для лікування розладів травної системи, нормалізації кров’яного тиску, профілактики онкологічних захворювань.