В чому переваги споживання звареної в “мундирах” картоплі порівняно з обчищеною?
- Перш за все, захисний покривний шар окоркованих клітин істотно зменшує вихід вітамінів і мінеральних речовин у киплячу воду, а з обчищеної це відбувається досить інтенсивно.
- Оскільки відділити від сирої картоплини лише “шкірку” (перидерму) неможливо, при очищенні бульб зрізається самий цінний для споживання зовнішній шар, в якому знаходиться найбільше вітамінів (яких у картоплі не так вже й багато), легко засвоюваних білків, мінеральних сполук, і традиційно викидається. Коли ж бульби картоплі після змивання поверхневого бруду варять або печуть в “мундирах”, від них легко відстає лише тонка плівка коркового шару і споживається вся картоплина майже з усіма її поживними компонентами.
- Крім збереження поживних речовин, при такому способі приготування досягається і більш економне споживання продукції (частка очистків в середньому складає 10-15%). Звичайно, це не стосується жителів сільської місцевості, які знаходять раціональне використання очистків картоплі, згодовуючи їх домашнім тваринам.
Р.S. Ймовірність злегка отруїтися соланіном, певна кількість якого може знаходитис зовнішніх шарах бульб (крім тих, які довго лежали на сонці і позеленіли) надзвичаї мала.