В чому різниця між пастеризованим та стерилізованим молоком?
І пастеризація, і стерилізація молока використовуються як способи консервування для тривалого зберігання цього продукту, але вони проводяться за різни технологіями. Стерилізація полягає у знищенні мікроорганізмів і їхніх спор. Буває гаряча і холодна стерилізація. Гарячу стерилізацію проводять у спеціальних пристроях автоклавах, де продукти нагрівають до температури 100-120 °С. В процесі холодної стерилізації продукти піддають дії, наприклад, іонізуючого випромінювання радіоактивн речовин.
При пастеризації продукти нагрівають до температури, нижчої за 100 °С (звичайно , 60-70 °С) впродовж 15-30 хвилин. Пастеризацію застосовують до продуктів, які від нагрівання до вищої температури змінюють свої якості. При пастеризації гине більшість неспороносних бактерій, дріжджів і цвільових грибів, а також руйнуються ферменти. Щоб знищити спори, їм дають прорости, після чого продукти пастеризують вдруге (іноді З рази).
Саме це і спричинює різницю пастеризованого та стерилізованого молока. В пастеризованому молоці менш зруйновані всі його природні складові компоненти.