Катарина Канивец > Таблиці > 10 клас > Хімічний склад живих організмів > Порівняльна характеристика білків і нуклеїнових кислот

Порівняльна характеристика білків і нуклеїнових кислот

ВІДМІННІ ОЗНАКИ БІЛКИ (ПРОТЕЇНИ) НУКЛЕЇНОВІ КИСЛОТИ
1 Походження назви Від грец. proteios – перший Лат. nucleus – ядро
2 Відкриті У 1728 році Беккарі виділив першу білкову речовину з пшеничної муки і назвав її “клейковина” У 1868 році Ф. Мішер виділив нуклеїнові кислоти з ядер клітин гною (“нуклеїн”)
3 Вміст у клітині Складають до 50% сухої маси клітин Складають 1 -10% сухої маси клітин
4 Хімічний склад Відносно постійна частка азоту – 16% сухої маси Частка азоту непостійна
5 Молекулярна маса Від 4000 до декількох мільйонів Від 25 000 (тРНК) до 10 в 11 (ДНК)
6 Мономер Амінокислоти (20 видів) Нуклеотиди (5 видів)
7 Хімічні зв’язки між мономерами Пептидні зв’язки Фосфодіефірні зв’язки
8 Принцип комплементарності Не властивий Спостерігається
9 Самокопіювання Відсутйє Здатні
10 Функції Ферментативна, захисна, регуляторна, рецепторна, резервна, скоротлива, токсигенна Збереження, реалізація і передача спадкової інформації

x
Пора готовиться к ЗНО!

Набираем последние группы "Интенсив"

Лучшие курсы для подготовки к ЗНО в Киеве!
Начало занятий 16 февраля.

Подробнее