Порівняльна характеристика білків і нуклеїнових кислот
| № | ВІДМІННІ ОЗНАКИ | БІЛКИ (ПРОТЕЇНИ) | НУКЛЕЇНОВІ КИСЛОТИ |
| 1 | Походження назви | Від грец. proteios – перший | Лат. nucleus – ядро |
| 2 | Відкриті | У 1728 році Беккарі виділив першу білкову речовину з пшеничної муки і назвав її “клейковина” | У 1868 році Ф. Мішер виділив нуклеїнові кислоти з ядер клітин гною (“нуклеїн”) |
| 3 | Вміст у клітині | Складають до 50% сухої маси клітин | Складають 1 -10% сухої маси клітин |
| 4 | Хімічний склад | Відносно постійна частка азоту – 16% сухої маси | Частка азоту непостійна |
| 5 | Молекулярна маса | Від 4000 до декількох мільйонів | Від 25 000 (тРНК) до 10 в 11 (ДНК) |
| 6 | Мономер | Амінокислоти (20 видів) | Нуклеотиди (5 видів) |
| 7 | Хімічні зв’язки між мономерами | Пептидні зв’язки | Фосфодіефірні зв’язки |
| 8 | Принцип комплементарності | Не властивий | Спостерігається |
| 9 | Самокопіювання | Відсутйє | Здатні |
| 10 | Функції | Ферментативна, захисна, регуляторна, рецепторна, резервна, скоротлива, токсигенна | Збереження, реалізація і передача спадкової інформації |


