Катарина Канивец > Питання і відповіді > 10 клас > Що таке прогіркання жирів? Чим воно зумовлене?

Що таке прогіркання жирів? Чим воно зумовлене?

Прогіркання жирів зумовлюється окисленням їх ненасичених зв’язків та утворенням альдегідів. Ці альдегіди надають специфічного смаку та запаху прогірклим жирам. У живій тканині теж можливе прогіркання жирів. Називається воно перекисне окислення ліпідів (ПОЛ) і можливе за умов порушення кровообігу: ішемії, коли тканини збіднюються на кисень. Це призводить до того, що мітохондрії переповнюються електронами і їх надлишок передають на О2, утворюючи вільний радикал кисню О2. Вільний радикал кисню реагує з ненасиченими зв’язками жирних кислот з утворенням альдегідів. Захиститись від перекисного окислення ліпідів можна введенням вітаміну Е, супероксиддисмутази.


x
Пора готовиться к ЗНО!

Набираем последние группы "Интенсив"

Лучшие курсы для подготовки к ЗНО в Киеве!
Начало занятий 16 февраля.

Подробнее