Порівняйте етапи енергетичного обміну
Почнемо з того, що енергетичний обмін – це сукупність процесів розщеплення органічних сполук з утворенням енергії. Розглянемо його на прикладі дисиміляції крохмалю (полісахариду).
Існують три етапи енергетичного обміну, а саме:
- Підготовчий
- Безкисневий (анаеробний)
- Кисневий (аеробний)
Підготовчий етап починається з ферментативного розщеплення органічних речовин, в даному випадку крохмалю на мономери. Зазначимо, що в ротовій порожнині розкладу ферментами підлягають тільки вуглеводи, білки и жири починають розкладатися у шлунку. Отже підготовчий етап полягає у тому, щоб за допомогою ензимів (ферментів) подрібнити високомолекулярні біополімери (білки, полісахариди, ліпіди ітд) на мономери, що значно полегшує всмоктування у шлунково-кишковому тракті. Внаслідок всього цього процесу виділяється енергія кДж, яка використовується для підтримання тепла тіла. Важливо запам’ятати, що енергія у вигляді молекул АТФ не акумулюється. Завершується підготовчий етап коли мономери крохмалю, а саме глюкоза шляхом всмоктування в судини кишечника потрапить у кровоносне русло и розносяться до клітин.
Безкисневий етап. Передусім організму необхідно запасати енергію у вигляді АТФ, а для цього потрібне подальше розщеплення глюкози. Отже, коли глюкоза потрапить у клітину розпочинається другий етап енергетичного обміну – гліколіз. Проходить у цитоплазмі клітин, процес багатостадійний, не потребує участі кисню. Результатом є утворення двох молекул АТФ та піровиноградної кислоти.
Кисневий етап. Молекули піровиноградної кислоти (ПВК) потрапляють у мітохондрії, з цього починається третій етап енергетичного обміну. ПВК вступає в цикл Кребса у матриксі мітохондрій (цикл окислення органічних кислот – лимонної, щавелевооцтової, фумарової ітд), внаслідок якого утворюються дві молекули АТФ, а потім на кристах за рахунок градієнту концентрації протонів і ланцюга перенесення електронів утворюється 34 молекули АТФ.
Отже ми бачимо, що найбільш вигідним з енергетичної точки зору є третів етап розщеплення вуглеводів.